Digteren og samfundsprovokatøren Yahya Hassan er død

En al al al for tidlig død. 24 år. En alder, hvor meget endnu ikke er begyndt for et ungt menneske.

Ikke desto mindre, så har Yahya Hassan nået mere i sit korte liv, end mange mennesker når på et langt længere liv.

Ikke at det skal forklare hans al for tidlige død.

Men, hans intense levevis, i alle livets aspekter, kan være en del af forklaringen.

Ikke alene var han en nådesløs ærlig kritiker, af forhold, han i Danmark fandt svære at acceptere.

Jeg oplever også, at flere myndigheder, herunder politiet, var unødige hårde mod ham – mere end tenderende personlig forfølgelse.

En side af Yahya Hassans korte liv, der kræver en nærmere undersøgelse, for han blev ikke ordentlig behandlet af politiet.
Ud fra hans udtalelser i medier og til privatpersoner, – tydeligvis en realitet, han ikke kunne forene sig med, fordi hans palæstinensiske flygtninge baggrund …det var en flugt med sin familie, der udsprang af ønsket om, at komme til et land, hvor man kunne have tillid til politiet og andre af statens myndigheder.

Så Yahya Hassans al for korte liv, – det udspringer måske også fra et mismod – omkring livet og dets realiteter, der gentog sig på en måde, han ikke havde ventet at opleve i Danmark.

Forfølgelse for sine ærlige holdninger og ærlige udtalelser.

Forfølgelse for sin oprindelige nationalitet.

Forfølgelse fra sine egne ønsker, om et bedre liv i Danmark. Ønsker, der meget vel ikke er mødt på ordentlig og respektfuld vis, fra mennesker, der betragter sig selv – som mere danske end andre mennesker – med et dansk statsborgerskab, men, med en mindre hvid farve, end dem selv.

Yahya Hassans al for tidlige død, bør give anledning til selvrefleksion hos mange mennesker, for hvorfor mødes talentfulde kunstnere så ofte med had og fremmedgørelse, blot fordi de udfordrer vores danske selvforståelse, med deres ærlighed omkring egne iagttagelser.

Det er jo netop mennesker, som Yahya Hassan, der skaber grundlag for refleksion, indre personlige forandring og senere samfundsudvikling – for hele vort samfund.

Vi skal blive meget bedre i Danmark, til at passe på disse samfundsudfordrende og disse nærmest hellige krigere for sandheden, – fordi de hjælper os med at blive et bedre samfund og bedre mennesker.

Når man holder spejlet op foran en aldrende kvindelig Hollywood filmstjerne på 85 år, og høfligt fortæller hende, – “den bikini kommer du til – mere end at fryse i – når vi sammen går ned af Hollywood Boulevard i dag”. At sige ærligt, til denne aldrende kvindelige filmstjerne, “det passer ikke til din alder”, – det kan blive slutningen på et mangeårigt venskab og starten til et dybfølt fjendskab.

Jeg har ofte oplevet Yahya Hassan, som personen, der løfter spejlet op foran danskere, nydanskere og Danmark, og måske ikke så høfligt og diplomatisk, får os fortalt, – “I ser ikke så pæne ud, som I selv går rundt og tror. Faktisk er i ret grimme nogen gange, og det gør det svært for mig, at tale pænt til jer – nogen gange”.

Indrømmet, – jeg kommer til at savne Yahya Hassan. Jeg så ham som en gave til Danmark og vort samfund. Særlig for hans begavede evne til at provokere, med sit både verbale og litterære store talent.

Må han hvile i fred, – og må vi få flere som Yahya Hassan, for ellers bliver Danmark så forbandet forudsigelig og kedelig.

Med venlig hilsen,
Marcus Vigilius Brendstrup
CEO for MVmdcc.com