Fyr din coach og køb i stedet en ordentlig sofa, så du ligger godt, når du har en sort og sur dag!

I sammenhæng med DJØF’s tilbagevendende arrangement, nemlig DJØF’ s Nytårskur den 15. januar 2015, så var dette års tema – Det Perfekte Samfund.

Der var inviteret flere dygtige mennesker, deriblandt Hans Henrik Knoop, som er fortaler for positiv psykologi. Og den positive psykologi, blev udfordret af Svend Brinkmann, der er noget mere skeptisk over for den positive psykologi. En af hans grundholdninger er derfor – Tag nej Hatten på.

Hans Henrik Knoop, har skrevet bogen ,- Positiv psykologi: tænkepauser 12″. Tolv, fordi der er den tolvte bog i en række af tænkepauser i bogform.

Knoops bog, udfordrer den traditionelle psykologi, da den fokuserer på den positive psykologi, som grundlag for at skabe sig et bedre liv.

”Der findes kun 400 studier af glæde, mens der er  40.000 kliniske studier af depression,  oplyser Hans Henrik Knoop. Men, dette kan også forklares af at negative oplevelser gør større indtryk på os end positive, og at de dårlige nyheder sælger bedre en de gode.

Hvis noget hedder positiv psykologi, er resten så negativ psykologi?

Skal man smile til chefen, selv om man er dybt uenig i hans beslutning?

Skal man altid være glad og smile til verden, for så smiler den også til dig, og må man ikke være vred?

Ifølge Hans Henrik Knoop er negative følelser ikke dårlige, men de må ikke være de fremherskende.

Igen og igen, oplyses det i medierne, at vi er verdens lykkeligste folk, og alligevel kan man undre sig over, at diagnoser som angst og depression i dag er så talrige, at lidelserne betegnes som psykiske folkesygdomme. Og vi er jo også tæt på at havde verdensrekorden i selvmord.

Ifølge Hans Henrik Knoop er der to grundlæggende forudsætninger for at vi trives: Vækst og selvregulering.

Knoop argumenterer for, at vækst og selvregulering bør betragtes som en slags psykologiske menneskerettigheder.

Vi kender alle til det at ”være gået i stå” og ikke at vokse, mens aktivitet, bevægelse og foretagsomhed er uomgængelige træk ved det liv, der er værd at leve.

Uden frihed til at vokse og regulere mener han ikke, at livet er værd at leve, og han er sikker på, at det betyder, at vi sygner hen.

I forhold til positiv psykologi er der andre vigtige begreber: Flow, gode relationer, mindfulness, meditation og harmoni, og et vigtigt budskab i hans bog er, at vi skal fokusere skarpere på, hvordan vi kan trives og bringe det bedste frem i hinanden. Det er positiv psykologi. Hermed en introduktion af Lektor ved Institut for Pædagogik og Uddannelse ved Aarhus Universitet, Hans Henrik Knoop

Svend Brinkmann, der er uddannet cand.psych fra Aarhus Universitet og arbejder som professor i almenpsykologi og kvalitative metoder på Det Humanistiske Fakultet på Aalborg Universitet. Han ser noget anderledes på menneskers ”virkelighed” end Hans Henrik Knoop.

Svend Brinkmanns udviklingtrang eller måske snare modstand over for udviklingstvang, den kan siges meget kort, nemlig STÅ FAST. Derfor er titlen på Svend Brinkmanns seneste bog, også Stå Fast. En bog, som udfordrer den positive psykologi, idet han oplever den som enøjet.

Med sin bog “Stå fast” ønsker han at gøre opmærksom på den udviklingstvang, som han føler, præger vores kultur i en negativ retning. I “Stå fast” forklarer Svend Brinkmann, hvordan udviklingstvangen i samfundet gør os blinde for de væsentligste ting i livet.

Som hjælp til at stå fast, har Svend Brinkmann formuleret en 7 trins guide,  der hjælper dig med at affinde dig med dig selv, så du kommer udenom en alt for uhæmmet positiv tænkning og dermed opnår en mere realistisk livsindstilling.

De 7 trin eller 7 trins guiden er:

  1. Hold op med at mærke efter i dig selv
  2. Fokuser på det negative i dit liv
  3. Tag nej-hatten på
  4. Undertryk dine følelser
  5. Fyr din coach
  6. Læs en roman – ikke en selvhjælpsbog eller en biografi
  7. Dvæl ved fortiden

Det skal i sammenhæng med ovenstående 7 trins guide, bemærkes, at Svend Brinkmann havde et lunt glimt i øjet, der tydeligt viser han vil udfordre og provokere de mange lykke coaches, der så gerne vil hjælpe gud og hver mand, men hvor det meget vel er coachen selv, der har mest brug for hjælp og økonomisk indtægt baseret på et svagt fagligt fundament.

Hermed introduktionen til en del af den faglige og farverige debat, som kan ses i nedenstående videoreportage.

En debat, der må udfordre flere tilhængere af den positive psykologi, så de frem for at se lyserødt, overgår til at se rødt og måske endda blodrødt.

Med venlig hilsen

Marcus Vigilius Brendstrup

CEO – MVMDCC.COM